Hoe steek ik veilig mijn vuurwerk af?

 • Lees de gebruiksaanwijzing van tevoren goed door. Buiten is het waarschijnlijk donker! Als jij van tevoren weet hoe je met jouw vuurwerk om moet gaan, is dat veiliger voor jezelf en voor anderen.
 • Draag kleding van katoen of wol. Vonken branden direct gaten in kunststof kleding of je hele nylon jackje staat ineens in lichterlaaie.
 • Drink van tevoren niet teveel alcohol. Als je aangeschoten bent heb je geen ‘vaste hand’ bij het afsteken en ben je niet goed meer in staat om te letten op wat je doet.
 • Maak voordat je naar buiten gaat de lontjes alvast vrij. Daarmee houd je tijdens het afsteken de vaart erin en het is ook nog veiliger.
 • Zet je vuurwerk zo klaar dat je er straks om twaalf uur gemakkelijk bij kunt. Zet het wel zo neer dat er geen vonken of ander vuurwerk bij kan komen. Anders gaat alles in één klap in rook op: zonde en bovendien niet erg veilig.
 • Steek vuurwerk nooit in je hand aan. Zet het eerst op de grond. Lonten kunnen ongelofelijk snel branden!
 • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont of met een brandende sigaret. Nooit met lucifers of een aansteker.
 • Houd minstens 6 meter afstand. Ga tenminste 6 flinke stappen achteruit als je vuurwerk hebt aangestoken. En zorg dat ook anderen 6 meter afstand houden.
 • Steek elk stuk vuurwerk apart af. Zo houd je het overzicht en word je niet verrast door vuurwerk dat een eigen leven gaat leiden. Vuurwerk bundelen is levensgevaarlijk!
 • Gooi nooit met vuurwerk naar mensen en dieren. Het is niet stoer maar kinderachtig om ze te laten schrikken. En er kunnen flinke ongelukken door gebeuren.
 • Steek weigeraars nooit opnieuw aan. Je hebt vast vuurwerk genoeg en waarom zou je het risico nemen? Als je er zeker van bent dat ze uit zijn, kun je ze (met een schep) in een emmer water gooien.

Hoe bewaar ik mijn vuurwerk?

 • Bewaar vuurwerk op een veilige, droge plaats
 • Bijvoorbeeld in een blikken trommel met deksel.
 • Bewaar vuurwerk buiten het bereik van kleine kinderen
 • Vuurwerk is geen speelgoed!
 • Steek vuurwerk nooit los in je zak

Hoe wordt vuurwerk gemaakt?

Vuurwerk is een constructie van materialen als karton, papier, plastic en metaal, met daarin ontplofbare en/of brandbare mengsels van chemische stoffen (ook wel sassen genoemd) verwerkt, die bij ontsteking effecten veroorzaken als licht, geluid,rook of beweging.

In vuurwerk zit buskruit, een mengsel van salpeter, houtskool en zwavel. Als je de lont aansteekt, dan zal dat mengsel ontploffen: een heftige chemische reactie waarbij veel gassen vrijkomen, zodat het vuurwerkkokertje uit elkaar spat.

Om de kleurtjes in vuurwerk te verkrijgen, doen ze er nog speciale chemische stoffen bij. Natrium, bijvoorbeeld, geeft een mooie oranjegele kleur, zoals de verlichting op snelwegen: dat zijn natriumlampen. Koper geeft een blauwe kleur, en rood krijg je als er Lithium in het vuurwerk zit.

Waar komt vuurwerk vandaan?

Hoe en wanneer vuurwerk precies is ontstaan of ontdekt is niet duidelijk. Eeuwenlang ging men er vanuit dat het door de Chinezen was ontdekt. Tegenwoordig gaat men er nu vanuit dat vuurwerk is ontstaan in de Bengalen, het huidige Bangladesh. Naar alle waarschijnlijkheid is het per ongeluk ontdekt toen in de oudheid salpeter werd geknoeid bij het koken. Salpeter werd in die tijd gebruikt als vervanger van zout en in combinatie met smeulend houtskool leverde dit het eerste vuurwerk. Rond de start van onze jaartelling werd in China vuurwerk gebruikt bij feestelijke gelegenheden en om de boze geesten te verdrijven. In de dertiende eeuw kwamen door de handelsreizen uit die tijd de eerste Europeanen met vuurwerk in aanraking. Vuurwerk werd door de Europeanen gebruikt bij de oorlogsvoering om de tegenstander af te schrikken en ze met bommen en pijlen te bestoken. In de 18e eeuw werd de jaarwisseling gevierd met veel lawaai. Volgens de Germaanse overlevering was dat de periode waarin de kwade geesten rondwaarden. Hoe harder het lawaai, hoe beter. Daarom werd er veel met vuurwapens in de lucht geschoten. Pas na de tweede wereldoorlog werd in Nederland vuurwerk gebruikt bij de jaarwisseling.

Waar haal ik mijn vuurwerk?

U kunt uw vuurwerk op deze webwinkel zorgeloos bestellen en afhalen op een van de ophaaldagen aan het eind van het jaar (29, 30 en 31 december 2020).  Wij voeren een breed assortiment van allerlei soorten vuurwerk. GBV-WECO is onze leverancier, zij staan bekend om de hoge kwaliteit van het vuurwerk.

Op zoek naar het beste vuurwerk?

D’n 1000Klapper is gevestigd in Sprundel maar verkoopt ook in St Willebrord, Etten-Leur, Rucphen, Roosendaal, Hoeven, Bosschenhoofd, Schijf, Zundert, Rijsbergen en Zegge.